Twitter sosyal medya hesabı üzerinden Cumhuriyet TV (@TVCumhuriyet) isimli hesap tarafından yapılan paylaşımda; tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Kadir Mısırlıoğlu’nu eleştirdiği sırada Anadolu Ajansı muhabirinin Ortaylı’nın önünde duran mikrofonu çektiği iddiası DOĞRU DEĞİLDİR.
Aksaray Belediyesi tarafından 13 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen kitap günlerine konuşmacı olarak davet edilen tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşması sırasında; Kadir Mısıroğlu’nu eleştirdiği bunun üzerine de, ses ve görüntü alan Anadolu Ajansı’nın mikrofonunu Ortaylı’nın önünden çektiği iddia edildi.
İddiayı 27 Ağustos 2020 tarihinde paylaşan Cumhuriyet TV paylaşımında; “Tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı bir programda Kadir Mısırlıoğlu’nu eleştirince Anadolu Ajansı ünlü tarihçinin önünde duran mikrofonu çektiği görüntüler sosyal medyada yeniden gündem oldu.” ifadelerine yer verirken; paylaşımdaki görselde mikrofona uzanan bir el görülüyor.
Tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı bir programda Kadir Mısırlıoğlu'nu eleştirince Anadolu Ajansı ünlü tarihçinin önünde duran mikrofonu çektiği görüntüler sosyal medyada yeniden gündem oldu. https://t.co/IPMMccvrYf pic.twitter.com/HD8YFAWdH5
— Cumhuriyet TV (@TvCumhuriyet) August 27, 2020
Bunun üzerine Anadolu Ajansı muhabiri Metin Mutanoğlu’da yaptığı açıklama ve sunduğu delillerle Cumhuriyet TV’nin yaklaşık 1 yıl önce çekilmiş ve bir kısmı kırpılmış görüntü hakkında “açık bir yalan, gerçekmiş gibi tedavüle sokuldu” ifadesiyle açıklamış ve delillerini paylaşmıştır.
Sabahtan beri net, açık bir yalan gerçekmiş gibi tedavüle sokuldu.
— mutanoğlu (@metinmutanoglu) August 27, 2020
Konu neydi gelin birlikte bakalım.
Yapılan analiz ve incelemede; Cumhuriyet TV tarafından aylar sonra yapılan ve kesildiği anlaşılan görüntüde Anadolu Ajansı mikrofonunu alan kişinin muhabir değil; salonda görevli güvenlik görevlisi olduğu, üstelik yayının Aksaray Belediyesi tarafından da canlı verildiği için İlber Ortaylı’nın herhangi bir ifadesinin kaybının söz konusu olmadığı, Anadolu Ajansı’nın İlber Ortaylı’nın sözlerini kayıt etmese dahi bu kayıtların kaybolmayacağı dolayısıyla Cumhuriyet TV’nın yaptığı paylaşımın tamamen bir algı yönetiminden ibaret olduğu ve iddianın gerçek olmadığı kanaatine varılmıştır.
